Οικολογικός Τουρισμός

Η Σαμοθράκη -περισσότερο από τις παραλίες -φημίζεται για τις βάθρες της, που σαν μυθικές σειρήνες μαγνητίζουν χιλιάδες ταξιδευτές, που καταφτάνουν στο νησί για να απολαύσουν από κοντά αυτούς τους εντυπωσιακούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς.

Οι βάθρες του νησιού ξεπερνούν αριθμητικά τις 100 αλλά οι πιο γνωστές, με διαφορά, είναι του Φονιά και η Γριά Βάθρα.


Βγαίνοντας από την Καμαριώτισσα, το λιμάνι της Σαμοθράκης, με κατεύθυνση προς το βορρά, θα συναντήσετε στα 13 χλμ. τα Θέρμα. Έναν καταπράσινο παράδεισο με θερμές ιαματικές θειούχες πηγές (γνωστές από τους βυζαντινούς χρόνους), που αναβλύζουν μέσα από ψηλές καστανιές και πυκνές μυρτιές. Από εδώ ξεκινά η ανάβαση στο όρος Σάος, από τα ψηλότερα του Αιγαίου. Οι βάθρες που θα συναντήσετε στη πορεία σας είναι πολλές. Η ανακάλυψη όμως του «κρυμμένου θησαυρού» απαιτεί περπάτημα και σε ορισμένες περιπτώσεις σκαρφάλωμα… Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται σημαντικά καθώς προσεγγίζετε τις ψηλότερες βάθρες. Εφοδιαστείτε λοιπόν με ένα σακίδιο πλάτης, ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια, μπόλικη διάθεση για εξερεύνηση και… ξεκινάμε!

Η Γριά Βάθρα

Σε απόσταση 2 χλμ. από τα Θέρμα μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο πλατάνια και φτέρες βρίσκεται η Γριά Βάθρα, μια αλληλουχία δέκα τουλάχιστον καταρρακτών και βαθρών, στην πλειονότητά τους εύκολα προσβάσιμες. Ανάλογα με τη διάθεση αλλά και τις φυσικές σας αντοχές μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο μονοπάτια. 
Το πρώτο, το ευκολότερο – κατάλληλο και για οικογένειες – θα σας οδηγήσει μετά από μια χαλαρή πορεία 10 -15 λεπτών σε μια τεχνητή βάθρα. Αξίζει τον κόπο να περάσετε στην πίσω πλευρά του βράχου όπου θα συναντήσετε την πρώτη φυσική βάθρα, μικρή μεν, αλλά με αρκετό χώρο για να ξαποστάσετε. Στο σημείο αυτό το μονοπάτι μοιάζει να βυθίζεται μέσα στο νερό! Τολμήστε το πρώτο σας «βάπτισμα», μπείτε μέχρι τη μέση σχεδόν στο νερό και προχωρήστε μέχρι την δεύτερη βάθρα… την τρίτη… όσο αντέξετε! Όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε τόσο η μαγεία του βουνού θα σας συνεπαίρνει.
Η εναλλακτική διαδρομή – περισσότερο απαιτητική από την πρώτη – προϋποθέτει εικοσάλεπτο περπάτημα σε ένα μονοπάτι χωρίς καθόλου σκιά που οδηγεί σε μια μεγάλη βάθρα με άνετη αμμουδιά. Εδώ μπορείτε να κατασκηνώσετε και να απολαύσετε μια αναζωογονητική βουτιά στα παγωμένα νερά.

Φονιάς

Από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές υδάτινες αρτηρίες της περιοχής είναι το ρέμα του Φονιά που σάς προσφέρει απλόχερα μια σειρά από θεαματικούςκαταρράκτες, μεγάλες νεροτσουλήθρες και βάθρες ανάμεσα σε κάτασπρα γρανιτένια πετρώματα. Ξεκινάτε μεπεζοπορία σε μια μαγευτική περιοχή (5 χλμ. από τα Θέρμα) που μοιάζει να ξεπηδά από τις σελίδες παιδικού παραμυθιού γεμάτο εικόνες από μαγεμένα δάση, νύμφες και ξωτικά. Την πρώτη βάθρα θα τη συναντήσετε μετά από 30 περίπου λεπτά εύκολης – με σήμανση – διαδρομής μέσα από πλούσιο πλατανόδασος. Η γρανιτένια βάθρα στην οποία καταλήγει ένας μικρός καταρράκτης είναι πολύ μεγάλη και συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο.
Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς απαιτείται ορειβασία για να προσεγγίσετε τις πολυάριθμες βάθρες που ακολουθούν. Το μονοπάτι ανηφορίζει προς τη Γερανιά βάθρα με το δικό της καταρράκτη για να φτάσετε ύστερα από 2 ώρες απαιτητικής διαδρομής στην Κλείδωση, το ψηλότερο καταρράκτη του Φονιά ύψους 35 μέτρων.
Όσο σκαρφαλώνετε για να ανακαλύψετε την επόμενη βάθρα τόσο δυσκολεύει η ανάβαση γιατί τα βράχια γλιστρούν και η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη.