Ιαματικός τουρισμός

Ιαματικές πηγές Θερμών
Η γενναιόδωρη φύση «χάρισε» στη Σαμοθράκη ένα τεράστιο γεωθερμικό τοπίο. Οι ζεστές θειούχες ιαματικές πηγές με τη μεγάλη θεραπευτική αξία, δεσπόζουν στην είσοδο του οικισμού των Θέρμων.


Θερμά Σαμοθράκης, 15 χλμ. από την Καμαριώτισσα, το λιμάνι του νησιού. Ιαματικές πηγές γνωστές από τους Βυζαντινούς χρόνους.
Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του φυσικού πλούτου του νησιού , ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους.
Τα νερά των ιαματικών πηγών, που χαρακτηρίζονται μεταλλικά, διαφέρουν από τις απλές πηγές, είτε λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας, είτε λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών. Οι θερμοπηγές αποτελούν τη βάση του κλάδου θεραπευτικής αγωγής που είναι γνωστός ως ιαματική υδροθεραπεία (θερμαλισμός).

Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματοπάθειες. Παραδοσιακά, οι παθήσεις αυτές συνδέονται με μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτελέσματα τα ιαματικά λουτρά να έχουν καταχωρηθεί στην κοινή συνείδηση ως «θεραπευτική» δραστηριότητα ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων.
Ωστόσο, οι ευεργετικές ιδιότητες της υδροθεραπείας είναι πολύ ευρύτερες, είναι ωφέλιμες για ανθρώπους κάθε ηλικίας και προσφέρουν από βελτίωση της εμφάνισης (κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση του δέρματος), έως μια γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. 

Θεραπευτικές ενδείξεις:
ρευματοειδής αρθρίτιδα, χρόνιες ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, περιφερειακές αγγειοπάθειες, δευτερογενείς δερματοπάθειες, παχυσαρκία.  Λειτουργεί υδροθεραπευτήριο με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες. Υπό εκπόνηση μελέτη νέου θερμαλιστικού κέντρου.